Roller derby

Roller Derby -rata

Laji

Roller derby on kontaktilaji, jota pelataan ovaalin muotoisella radalla vastapäivään luistellen. Lajissa käytetään quad-rullaluistimia, joissa luistimen 4 pyörää ovat kahdessa rivissä. Luistinten lisäksi pelaajilla on yllään polvi-, kyynär-, ranne- ja hammassuojat sekä kypärä.

Pelaajat

Roller derbyssä on blokkeri- ja jammeri-pelaajia, joilla on pelissä eri roolit. Jammeri hyökkää ja yrittää tehdä pisteitä. Jammerin tunnistaa kahdesta tähdestä kypärässään. Jammeri aloittaa pelin pakan takaa ja ensimmäisen ohituskierroksen jälkeen, hän saa pisteen jokaisesta ohittamastaan vastapuolen pelaajasta omalle joukkueelleen. Se jammeri, joka jamin käynnistyttyä ensimmäisenä ohittaa pakan, saa itselleen lead jammer -statuksen ja hän voi lopettaa jamin koskettamalla toistuvasti käsillään lanteitaan. Yleensä jamin lopetus taktikoidaan niin, että lead jammer on saanut mahdollisimman paljon pisteitä ja vastapuolen jammeri mahdollisimman vähän.
Blokkerit estävät vastajoukkueen jammeria pääsemästä ohi ja samalla auttavat oman joukkueen jammeria tekemään pisteitä. Yksi blokkereista on pivot-blokkeri, jolla on raita kypärässään. Jammerin on mahdollista siirtää roolinsa pivotille antamalla tähtihattunsa hänelle.

Peli

Yksi roller derby -peli, 2 x 30 minuuttia, koostuu korkeintaan kahden minuutin mittaisista jameista. Täydet 2 minuuttia pelataan, mikäli lead jammer ei lopeta jamia sitä ennen, tai mikäli jamissa ei ole lead jammeria. (Esimerkiksi rangaistus nollaa lead jammer -statuksen). Yhteen peliin saa osallistua 14 pelaajaa yhdestä joukkueesta. Kerrallaan radalla on 5 pelaajaa kummastakin joukkueesta (jammeri, pivot ja 3 muuta blokkeria).

Rangaistukset

Peleissä jaetaan rangaistuksia sääntöjen vastaisesta käytöksestä, esimerkiksi laittomista taklauksista. Yleisimpiä virheitä ovat mm. radan ulkopuolelta ohitus, selkään taklaus ja liian kauas muista pelaajista luistelu. (Pakan pelaajien täytyy pysyä korkeintaan 3 m etäisyydellä toisistaan ja kaikkien blokkerien täytyy pysyä korkeintaan 6 m etäisyydellä pakasta.)

Viralliset säännöt löydät täältä

Lisää roller derbystä:
Roller derby Wikipediassa
Roller Derby Finland
Karu